Färre svenskar får byggjobb i Norge

Norska byggföretag har länge skrikit efter svensk arbetskraft, men nu upplever branschen en konjunkturnedgång och rekryteringen av svenskar ser ut att stanna av nästa år.
En grävmaskin rotar bland stora stenar på gamla Rikshospitalets tomt i Oslo där nya lägenheter håller på att byggas. Kaj Nyholm från Eskilstuna som är arbetsledare här har märkt att det inte talas lika mycket svenska på de norska byggarbetsplatserna längre. Han pendlar hit varje vecka. Lönen är betydligt högre än i Sverige, särskilt med valutaskillnaden nu. Idag jobbar ungefär 5000 svenska byggarbetare i Norge, under byggboomen för några år sen var det dubbelt så många. Nu upplever byggbranschen i Norge den största konjunktursvackan på tio år. Sverre Larsen som leder Norska byggnäringens landsförening räknar med att det inte behövs lika många svenskar i år. – Det är nog lite stiltje och det kommer nog att bli en tillbakagång 2003, men det är stora regionala skillnader i Norge. Arbetslösheten har ökat bland byggarbetare i Norge under hösten. Tiderna har blivit tuffare med den starka kronkursen för företag och industrier, som nu aktar sig för stora byggprojekt. I Oslo står nästan en miljon kvadratmeter kontorsytor tomma idag. Det är framförallt i den här delen av landet som byggaktiviteten kommer att minska nästa år. Byggarbetaren Kaj Nyholm är fast anställd och inte orolig för sitt jobb, men han har sett hur många svenska snickare åkt hem de senaste månaderna. Han tror också att vissa åker för att villkoren inte är lika generösa som tidigare. Även om det blir mindre att göra nästa år så räknar norska byggbranschen med en rusch igen efter svackan.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista