Tamilska tigrar fortsätter rekrytera barnsoldater

Sri Lankas regering och de tamilska rebellerna LTTE inledde på måndagen en ny, fjärde omgång av fredsförhandlingar. Överläggningarna har kommit in i ett svårare skede när det nu ska handla om avväpning av rebellerna och att regeringssidans soldater dras tillbaka. Det kommer också rapporter om att gerillan fortsätter att rekrytera barnsoldater.
Barnsoldater rekryteras fortfarande av gerillan LTTE i Sri Lanka. De tamilska tigrarna har trots försäkringar från deras ledare om motsatsen inte upphört att kidnappa och tvinga in unga pojkar i sina led. I en del fall är dom bara är 12 år gamla. Det bekräftar en talesman för den nordiska observatörsgrupp som finns i Sri Lankas huvuddstad Colombo. Föräldrar kidnappas Talesmannen säger till mig att ett stigande problem är att även föräldrar som försöker ta reda på försvunna pojkar har tagits till fånga av rebellerna. Problemet med barnsoldater i Sri Lanka ägnas också en stort uppslagen artikel i New York Times på tisdagen. Barn tvångsrekryteras Observatörsgruppen Sri Lanka Monitoring Mission, som består av militärer, poliser och andra yrkeskategorier från de fem nordiska länderna, har kartlagt flera hundra fall av tvångsrekrytering av barnsoldater sedan regeringssidan och rebellerna enades om eld upphör i februari förra året. Sedan dess har vapnen varit tysta frånsett några färre överträdelser. Norge medlar Direkta återkommande fredsförhandlingar inleddes i september i fjol i Thailand under norsk medling, en omgång fredssamtal har hållits i Oslo och på måndagen inleddes den fjärde omgången samtal mellan parterna i Nakorn Pathom utanför Bangkok. Rebellerna vill ha självstyre Inbördeskriget pågick i 19 år med mer än 60 000 dödsoffer. Gerillans grundkrav var till en början en egen avskild stat för de etniska tamilerna i norra och östra Sri Lanka. Under fredsförhandliongarna har kravet ändrats till självstyre inom Sri Lanka. Svårare frågor Fredssamtalen nu som ska pågå till på torsdag kommer att ta upp betydligt svårare frågor än de möten som hållits tidigare. De mötena har enligt deltagarna kunnat hållas i god anda men båda sidor har hittills undvikit frågor som rör avväpning och militärt tillbakadragande av regeringssoldater. Regeringen kräver avväpning Regeringssidan kräver att LTTE-rebellerna avväpnas. Trots att vapnen tystat har gerillan enligt internationella observatörer fört in vapen till de områden som kontrolleras av LTTE. Rebellerna kräver att de militära enheter som finns posterade i norra och östra Sri Lanka dras tillbaka. De kräver också garantier för tusentals flyktigar så att de kan flytta tillbaka till områden som de tvingats lämna under det långt utdragna kriget.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".