Persson var beredd att bilda koalition

Den förre statsministern Göran Persson var beredd att bilda en koalitionsregering efter valet förra året. Det säger Göran Persson i sin bok ”Min väg, mina val” som kommer ut på tisdagen. Persson kunde tänka sig samregera med alla partier utom moderaterna.

– Jag var förberedd på en sådan förhandling därför att jag visste att den skulle komma. Jag är inte säker på att partiet skulle ha velat ha det så och jag är inte säker på att det hade gått att fullfölja en sådan förhandling. Men hade vi klarat valet 2006 hade det naturligtvis blivit någonting som vi hade varit tvungna att gå igenom ordentligt med vänsterpartiet och miljöpartiet.

– Men då ska man också komma ihåg att hade vi vunnit valet 2006 hade vi troligen haft en splittrad och besviken borgerlighet där möjligheterna att åstadkomma någonting över blockgränsen möjligen kanske hade öppnat sig. Möjligen, men jag tycker nog att det hade varit det bästa, säger han.

Faastighetsskatten felbedömning
Göran Persson säger att det troligen var en av hans stora felbedömningar i valrörelsen förra året att inte ta upp frågan om fryst fastighetsskatt, som därmed blev de borgerliga partiernas fråga.

Han ville ta upp frågan, men finansminister Pär Nuder var emot och Persson lydde honom.

Göran Persson tog på sig skulden för valnederlaget på valnatten för drygt ett år sedan. Men han säger att fler i hans ålder i partiet också borde ha tagit sitt ansvar och avgått.

”Fler borde ha avgått”
– Jag hade nog hoppats att en eller annan mer skulle kliva fram och säga att ”jag är också delaktig i detta”, men de gjorde de inte utan tvärt om så blev det så att jag ensam fick bära valförlusten. Det orkar jag och det gör jag gärna om det har som effekt att det håller ihop partiet.

– Men det vore kanske klokt om en eller annan till i partiledning och runt omkring i Sverige funderade på sin insats lite självkritiskt och inte bara låter mig bära det ansvaret ensamt.

Lojaliteten kan komma att krocka
Efter valförlusten har Göran Persson blivit konsult i företaget JKL. Han säger att hans lojalitet med partiet kan komma att krocka med uppdraget som näringslivskonsult.

– Det finns en sådan risk och den är jag mycket vaksam på. Jag tänker inte försätta mig i ett läge då jag kan beskyllas för att vara illojal mot det som har varit mitt livs viktigaste uppgift: att företräda socialdemokratin. Aldrig.

Ditt rum på riksdagen har ju ifrågasatts på grund av att du har privata engagemang?

– Jag har sett det men jag är fortfarande vice ordförande i Socialistinternationalen och det vore väl väldigt dystert om den svenska socialdemokratin inte skulle kunna hålla sin tidigare partiordförande med och dess internationella företrädare åtminstone med ett kontorsrum, säger Göran Persson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista