Amerikansk segregation på 2000-talet

Strax före jul tvingades den amerikanske politikern Trent Lott avgå från sin post som senatens majoritetsledare efter ett uttalande som kunde tolkas som ett försvar för Sydstaternas gamla rasåtskillnadspolitik. Men i Trent Lotts hemstat, Mississippi, finns många som försvarar honom.
Inne på snabbköpet i Woodville Missisippi, har Trent Lott kompakt stöd bland vita män som Wesley och Charley, båda klädda i rådjurssäsongens grågrönbladiga kamouflagekläder. – Jag kommer att rösta på honom igen, säger Wesley. – Han sa inget som jag inte håller med om, säger Charley, och den danskätade butiksägaren Adolf Treppendahl, konstaterar kort och gott att det var klumpigt av Lott att gå i fällan. Woodville på 2000-talet är fortfarande en segregerad stad där alla vita barn går i en kristen privatskola, och de svarta bor på andra sidan bensinmacken. Ändå finns det de som tycker att de svarta kommer för nära inpå. KC Hollier, en pensionerad oljearbetare, sitter på Back Porch café och dricker kaffe ur en frigolitmugg. Han minns segregationseran med glädje. – O ja, jag önskar att det fortfarande var på det sättet, Var det bättre? Det var bättre, det var inte så mycket hat då. Svarta och vita kan inte leva tillsammans, säger KC Hollier bestämt, och nuförtiden lär de sina barn att hata vita, så var det inte förr. Det är så att jag börjar tycka det är besvärande att vara i närheten av dem, säger han, men sänker rösten samtidigt som en gammal svart man med käpp stapplar fram. Bakom cafédisken står Stephanie, en svart 40-årig mormor med en utdragen framtand. Hon tittar bort mot KC Hollier och säger att hon omedelbart känner vibrationerna från en rasist, men hon berättar om det med en avtrubbad uppgivenhet och konstaterar kort och gott att det känns konstigt, vi har ju alla samma färg på insidan.
Cecilia Uddén, Woodville, Mississippi
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".