Oklart hur höjd temperatur påverkar

Nya studier om utvecklingen av klimatet visar att koldioxidhalten i atmosfären ökar snabbare än vad tidigare beräkningar har visat. Resultaten baseras på mätningar och beräkningar av vilka följder det får om ökningen fortsätter i samma takt.

– Klimatmodellerna är väldigt bra när de används för det de har tagits fram för. Det enda sättet vi kan göra beräkningar är att försöka i förväg uppskatta vår påverkan av klimatet och jordsystemet med hjälp av modeller, säger Markku Rummukainen, som är klimatforskare vid SMHI.

Att koldioxidhalten ökar snabbare än beräknat i atomsfären är ett faktum. Det kan man se genom mätningar.

Vad man inte vet helt säkert är om trenden är tillfällig eller om det kommer att fortsätta så.

Reaktioner i naturen
En annan osäkerhet, som kräver mer forskning, är hur naturen reagerar på temperaturhöjningen.

– Hur reagerar det naturliga systemet, kolcykeln, biosfären och havet, på ökande temperaturer, ändrad nederbörd och mera koldioxid i atmosfären? Det kan vara så att det naturliga systemets förmåga att buffra en del av de här utsläppen, har överskattats, säger Rummukainen.

Ökar i utvecklingsländer
Den accelererande ökningen av koldioxidhalten tillskrivs ökad användning av kol och oljeförbränning i utvecklingsländer. Därmed ökar också utsläppen av växthusgaser.

Men det är inte bara i utvecklingsländerna, som utsläppen ökar.

Också USA, Australien, Kanada och flera europeiska länder, har ökat sina utsläpp sedan 1990.

Nollutsläpp
En annan forskarrapport nyligen drog slutsatsen att det skulle krävas nästan nollutsläpp om EU:s mål på högst två graders ökning av medeltemperaturen skulle kunna hållas.

– På längre sikt, bortom 2050 senast, är det behövligt att världen går mot nästan eller i praktiken nollutsläpp, säger Markku Rummukainen vid SMHI

Gör det detsamma vad vi gör? Kommer ändå klimatförändringen att vara över oss snabbare än vad vi trodde?

– Vi får bättre kunskaper om hur läget är och hur stora riskerna är för olika följder. Det är värdefullt. Visst är det så att klimatförändringarna och påverkan blivit så stor så att viss klimatförändring kommer det att bli oavsett hur vi lyckas med utsläppen, men det är viktigt att kunna bromsa in utsläppen för att bromsa klimatförändringarna och undvika alltför stora risker och hot, säger Markku Rummukainen på SMHI.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista