"Besvärande att Unibets vd greps"

Den franska regeringen tycker gripandet av spelbolaget Unibets vd Petter Nylander i Holland på måndagskvällen är besvärande. De franska statliga spelmonopolen hävdar att Unibet brutit mot fransk lagstiftning genom att erbjuda spelmöjligheter på nätet, men det menar regeringen nu är ett förlegat synsätt.

Sannolikt är Unibets vd Petter Nylander snart på fri fot igen. Den franske budgetministerns specielle rådgivare Hubert Monzat säger i ett telefonsamtal med Ekot att den franska regeringen tycker gripandet är besvärande och att det kommer olägligt mitt i Frankrikes känsliga förhandlingar med EU om en uppluckring av fransk spellagstiftning.

Hubert Monzat undrar till och med vem på Unibet, som regeringen skulle kunna framföra ursäkten till.

Anmälan mot spelbolaget Unibet gjordes år 2006 av de två franska statliga spelmonopolen PMU och Francaise des Jeux, men regeringen ställer nu krav på att den dras tillbaka, förklarar Hubert Monzat.

Frankrike är i underläge gentemot EU. Medan regeringen länge med näbbar och klor har försökt att försvara spelmonopolen, så har EU så sent som i juni hotat med att ställa Frankrike inför EG-domstolen.

Med president Sarkozy blåser nya vindar. Frankrike är för friare marknader, hävdar Hubert Monzat. Hur det går med det ser vi kanske den 6 november, då budgetminister Eric Woerth ska möta ansvarig EU-kommissionär McCreevy.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".