Flyktingar utan husrum i Calais

För ganska exakt en månad sedan stängdes det kontroversiella flyktinglägret i Sangatte nära Calais i Frankrike, efter starka påtryckningar från de brittiska myndigheterna. Men stängningen har inte fått slut på strömmarna till Calais, även om de har minskat.
Scenen är nästan densamma som för någon månad sedan. Svartmuskiga, orakade män, de flesta i 20-årsåldern, köar för mat, det är kaotiskt när de hungrande trycker på till den provisoriska kiosken. Där står frivilliga och delar ut baguette, varm spagetti och vatten. Men för några veckor sedan var det betydligt fler här. Sedan de franska myndigheterna stängt Röda korsets anläggning i Sangatte har många sökt sig till andra platser. Men mellan 200 och 300 flyktingar är kvar här i Calais, de flesta kommer från Irak och Afghanistan. Utan Sangatte är de än mer utsatta än tidigare. – Vi sover på gatan, säger Isaman från Irak. Han säger att han är politisk flykting. Vid det pampiga stadshuset i Calais är det första arbetsdagen efter helgerna, och det är fortfarande lite helgstämning.Detta efter en mycket intensiv höst med stora flyktingströmmar. Bernard Barron är talesman för Calais kommun och säger att det var nödvändigt att stänga Röda korsets anläggning i Sangatte, Calais kan inte lösa Europas flyktingproblem. Men Barron är orolig. Om någon sovande fryser ihjäl på Calais gator så är det inte bara en mänsklig tragedi, då faller också ett visst ansvar på den kommunistiske borgmästaren i staden. Så också av den anledningen hoppas han att de flyktingar som är kvar i Calais ska acceptera myndigheternas erbjudande att få sin ansökan behandlad vid något vanligt flyktingläger i landet i stället för att försöka ta sig illegalt till Storbritannien. Allt medan solen går ner och en ny, bister kväll och natt väntar Calais och de mellan 200 och 300 hemlösa flyktingarna.
Willy Silberstein, Calais i Frankrike
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".