Svenska akademiker behövs i Danmark

Stor brist på högutbildad arbetskraft i Danmark gör att danska företag vänder sig till den sydsvenska arbetsmarknaden i jakt på akademiker. På tisdagen besökte flera danska storföretag Lunds universitet för att locka studenter över sundet.

Bristen på arbetskraft är så stor att en mängd tjänster idag står tomma i Danmark.

– Man har inte någon tillgänglig personal i Danmark utan det finns massor med arbetsplatser som står tomma. Tidigare har man kanske generaliserat och sagt att det handlat om lågutbildade men mer och mer kan vi se att det är en stor efterfrågan också på högutbildade, Claes Håkansson är konsulent på Öresund Direkt.

Akut brist på arbetskraft
Danska storföretag och multinationella bolag uppvaktar studenter i Lund och Göteborg, i jakt på högutbildad arbetskraft. Danske bank, Maersk, Accenture och L’Oreal är bara några av de företag som fanns på plats i Lund på tisdagen och som letar efter allt från ekonomer till humanister.

Arbetskraftsbristen beskrivs i Danmark på vissa håll som akut . I våras frågade danska arbetsmarknadsstyrelsen 13 000 företag hur många tjänster man inte lyckats tillsätta de senaste två månaderna. Svaret blev att runt 58 000 tjänster stod tomma.

Bara inom it-branschen finns omkring 6 000 otillsatta jobb, enligt danska it-branschföreningen.

100 lediga jobb
Henrik Bilgrav som är utvecklingschef på Danske Bank, står och pratar med studenter, och berättar att de just nu söker drygt 100 personer in it-området och han kan locka med ingångslöner på drygt 37 000 svenska kronor.

– Inom Danske Bank it har vi precis nu 100 lediga jobb.

Tidigare har det varit många inom servicesektorn som fått jobb i Danmark, men nu talar den skriande akademikerbristen för en allt större del högutbildade pendlare framöver.

Studenten Betty Tärning tror att Köpenhamn är ett bättre alternativ än Stockholm för sydsvenska akademiker.

– Det är närmare om man vill bo kvar i Lund eller Malmö eller var som helst i Skåne och sen är Köpenhamn en storstad och det finns stora jobbmöjligheter där.

Kristin Heinonen, SR Malmö
kristin.heinonen@sr.se