Stölder av airbags växande problem

Stölder av airbags, eller krockkuddar, ur bilar har blivit ett växande problem. Misstankar finns om att det är organiserade ligor som stjäl säkerhetsutrustning som sedan monteras in i krockskadade bilar.

Jönköpings län är ett av de områden som drabbats, berättar Mikael Terplan vid Kriminalens underrättelsetjänst.

– Det går i vågor. Förra veckan har vi ungefär ett 20-tal fordon som är angripna, och ibland så tar man bägge airbagsen, så då är man uppe i 30-40 stycken som betingar ett värde på 5000 kronor styck.

Vad är det för tjuvar det handlar om?

– Jag tror att det tjuvar som gör tillfälliga besök här i Sverige, som är väldigt duktiga på vad de håller på med och att man jobbar i gängkonstellationer, säger han.

Några exakta siffror går inte att få fram, men polisen i flera län bekräftar att man sedan något eller ett par år sett allt fler stölder av airbags ur bilar. Ofta sker det i vad som tycks vara riktade räder mot ett bilmärke eller ett område. Misstankarna är att luftkuddarna sedan smugglas ut ur landet och monteras in i krockskadade bilar.

Stora skador på bilen
Enligt polisen är många av stölderna professionellt utförda när man till exempel gått runt larmet, men för bilägaren kan det orsaka stora problem.

– Förutom värdet på själva airbagen kan det bli stora skador på instrumenteringen. De bryter och är man duktig blir det mindre skador, men in många fall blir det skador som gör att man måste byta mer av inredningen i bilen.

Även försäkringsbranschen har nu uppmärksammat problemet. Jan Olvenmo är avdelningschef på If.

– Det är ett ökat problem det senaste året, det är en ny trend. Den har pågått i USA sedan flera år tillbaka och vi ser även att det är ett stort problem i Finland, säger han.

Svårt att stoppa
Både polis och försäkringsbolag börjar nu ta stölderna på allt större allvar, men att förhindra stölderna är inte så lätt menar Jan Olvenmo.

– Förvara bilden på ett så säkert sätt som möjligt, men det är väldigt svårt, eftersom de vänder sig ofta mot bilföretag där de gör raider och även andra platser där det finns stora ansamlingar av bilar, säger han.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se