Kommuner vill sälja fastigheter - och hyra dem i stället

Allt fler kommuner överväger att sälja sina fastigheter och istället hyra dem av privata ägare.

Det finns för- och nackdelar, anser enheten för bygg- och fastighetsekonomi vid KTH som skrivit en informationsskrift om sälj- och hyrsystemet till kommunerna.

33 av 283 kommuner
Bygg- och fastighetsexperterna vid KTH i Stockholm har undersökt hur många kommuner som inte vill vara fastighetsägare utan hellre hyresgäst. 33 av 283 kommuner som svarat på KTH:s enkät uppger att de sålt fastigheter till privata ägare för att istället hyra lokalerna.

Ytterligare ett 20-tal kommuner planerar att göra så kallade ”sale and lease” - sälja och hyra tillbaka-affärer. Privata värdar kan sannolikt driva fastigheter mer kostnadsintensivt än kommunerna, säger man vid KTH - Fredrik Brunes vid enheten för bygg- och fastighetsekonomi anser att det finns fler fördelar.

– Att äga en fastighet innebär ju risker med att taket kan gå sönder eller något som du behöver åtgärda och det kostar väldigt mycket om man då hyr istället så slipper man ju den risken. Antagligen får man betala lite högre hyra men man slipper sådana här punktinsatser, säger han.

Kunnigt folk
Men det är viktigt att kommunerna har kunnigt folk som kan skriva bra hyreskontrakt. På så sätt kan kommunerna planera sina lokalkostnader på längre sikt.

– Om man säljer och hyr tillbaka med olika kontraktslängder då finns det möjlighet att kliva ur de lokalerna och det är lättare än om kommunen skulle sälja pö om pö, säger han.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se