Astoriakonkurs banade väg för SF

SF Bio är i höst ensam dominerande kedja efter det att Astoria gick i konkurs i somras. En av orsakerna var att Astoria inte fick tillräckligt av kassasuccéerna från de amerikanska filmbolagen - detta trots utlovat stöd från de amerikanska filmbolagen, löften de inte vill kännas vid idag.

Pirates of the Caribbean var förra årets största film på bio, drygt 1,1 miljoner besökare, nästan dubbelt så mycket som tvåan Da Vinci koden - båda filmerna gick främst på SF Bios biografer.

20 till SF
De 20 populäraste filmerna ett år - står för mer än hälften av pengarna i biokassan och drygt åtta av tio biografbesökare på de här succéerna - de gick 2006 till, en film inom SF Bio - resten fick Astoria och det var en viktig orsak till att Astoria gick i konkurs.

Innan Astoria köpte gamla Sandrews biografer - hade bolagen bakom - bland annat Triangelfilm - fått löften om populär film att visa - så här skrev filmbolaget Disney i ett dokument som Ekot tagit del av.

”Vill på detta sätt försäkra dig om att för den skull att Triangelfilm med partners avser att förvärva Sandrew Metronome befintliga biografkedja, så kommer ni att kunna räkna med vårt stöd som leverantör. Vi kommer i så fall att som vi alltid gjort i möjligaste mån, stödja fler aktörer så att det finns en mångfald”

Vägrar intervju
De löftena vill flera av de amerikanska bolagen inte kännas vid idag. Disneys chef Eric Broberg vill inte låta sig intervjuas.

Men i ett dokumenterat samtal med Ekot sade Eric Broberg så här om skriftliga löften gjorda till Astorias VD.

Vi har använt en annan röst för att återge samtalet.

– Det hade han säkert med flera bolag, det vet inte jag.

Men hade han det med er?

– Nej.

Inga papper som ni skrev på med avsikter?

– Nej, inga papper som vi skrev på, däremot har vi kommunicerat under den här resans gång att vi tycker att det här är ett bra initiativ.

Att de mest populära filmerna från de amerikanska bolagen i så stor omfattning gick till SF Bio och inte till Astoria var en av flera orsaker till att Astoria gick i konkurs, det anser Mattias Nohrborg som var Astorias VD.

– Jag uppfattade ändå deras 100 procentiga vilja till att leverera med tanke på att de hade fört en oerhört stark kampanj för konkurrensen och mot monopolet, så jag trodde självklart på att de kommer att leverera, därför att det ligger i deras eget intresse. Det kanske är mitt stora intresse att jag nöjde mig med det, säger han.

jesper lindau
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".