"Mubarak banar väg för sonens tillträde"

Regeringen Mubarak i Egypten håller på att bana väg för presidentsonens makttillträde. Med allt hårdare tag mot opposition och oppositionspressen. Idag ställs den kände och frispråkige chefredaktören Ibrahim Eissa för att ha skrivit om den 79-årige presidentens hälsa.

”I Egypten är presidenten Gud och Gudar insjuknar inte, inte ens i förkylning”, så skrev Ibrahim Eissa under sensommarens ryktesspridning kring 79-årige president Mubaraks hälsa, men ironin uppskattades inte av regeringen och nu ställs han inför rätta.

Kostat 350 miljoner dollar
Som vittne har till och med den egyptiska centralbankschefen inkallats - för att bevisa att Eissas artiklar bidrog till att skrämma bort 350 miljoner dollar i utländska investeringar från Egypten på två dagar.

Ibrahim Eissa är en bullrig chefredaktör med röda hängslen som ofta höjer rösten på redaktionen. På väggen i sitt eget anspåkslösa arbetsrum har han bilder på Che Guevara och Hizbollahledaren Hassan Nasrallah.

Oppositionstidning
Hans tidning Al Dustour är den just nu mest inflytelserika oppositionstidningen i Egypten, med en blandning av satirisk regimkritik och populistisk antiamerikanism, och de är en av de tidningar som fick luft under vingarna när USA pressade Mubarak att reformera och demokratisera.

Men den tiden är över och Ibrahim Eissa säger att det regeringen-Mubarak nu ägnar sig åt är ett slags minröjning för att bana väg för sonen Gamals maktövertagande. Yttrandefriheten stryps, den politiska oppositionen ställs inför militärtribunal och medan hela det egyptiska folket är övertygat om att Gamal kommer att installeras som president är det inte tillåtet att diskutera saken.

Tre års fängelse
Ibrahim Eissa kan komma att dömas till tre års fängelse, han har redan tidigare dömts till ett år tillsammans med tre andra chefredaktörer, men överklagat.

Han skrattar och säger att han är beredd att fortsätta slåss för yttrandefriheten, men, tillägger han - det enda som är värre än fängelse är att vänta på domen, att inte kunna planera sitt liv.

Cecilia Uddén, Kairo
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista