Nya kvoter för torskfisket i Östersjön

EU:s jordbruksministrar har enats om nya kvoter för torskfisket i Östersjön för nästa år. Väster om Bornholm ska fisket minska med 28 procent och i öster med fem procent. Det är en mindre nerdragning än vad EU-kommissionen och Sverige tidigare förespråkat.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson är nöjd ändå därför att med det nya beslutet ska det bli hårdare tag mot det illegala torskfisket.

Hårdare tag
– Det är en svart dag för svartfisket. Polackerna har nu erkänt att de har fiskat mer än dubbelt så mycket som vad de har haft tillåtelse till och kommer att betala tillbaka det, men också införa kontroll. De kommer att få neddragningar på sina kvoter ett antal år framåt i tiden.

Det ursprungliga förslaget från EU-kommissionen och Sverige har varit att torskkvoten väster om Bornholm skulle dras ned med 33 procent mot att det nu blir 28 procent. Öster om Bornholm var tanken att minska med 23 procent, långt ifrån beslutet nu på fem procent. Och ännu längre från vad internationella havsforskningsrådet sagt om ett totalt stopp för torskfisket i östersjön under 2008.

Det här är ändå långt från vad många experter efterlyst, ett totalstopp för torskfiske 2008?

– Som miljöopinionen i Europa är har inte varit möjligt att diskutera ytterligare neddragningar och ändå nå en överenskommelse.

Är du övertygad om att torsken kommer att återhämta sig när man drar ned kvoterna så pass lite som man ändå gör?

– Den kommer att återhämta sig, men det kommer att ta något längre tid än vad som hade blivit fallet om vi hade dragit ned kvoterna ytterligare.

När har den återhämtat sig?

– Det går inte att säga något exakt år, bland annat av skälet att miljöförstöringen är ganska omfattande i Östersjön och det påverkar ju också lekmöjligheter.

Din uppfattning är alltså att den här neddragningen är tillräcklig?

– Den behöver förstärkas ytterligare, men det är ingen risk för att torsken ska ta slut i östersjön med den här neddragningen eftersom vi nu får bort det svartfiske som varit gigantiskt stort, säger Eskil Erlandsson.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista