Fler kvinnor i börsbolagens styrelser

Den senaste tiden har det varit stort tryck på företagen att ta in fler kvinnor i sina styrelser. Marianne Nilsson, ägaransvarig på fondbolaget Robur, hoppas och tror att förnyelsen nu också förverkligas.
– Många ägare vill gärna se ett ökat inslag av kvinnor i sina styrelser, säger Marianne Nilsson på Robur fondförvaltning, och min förhopping är att det också kommer att resultera i fler kvinnor i styrelserna. Marianne Nilsson sitter med i flera av börsbolagens nomeringskommitter, både i de formella och i de informella, och det är där det avgörs. Kommitterna diskuterar och föreslår vilka som ska sitta i styrelsen. Där återfinns de stora ägarna och styrelsens ordförande. Men sitter man inte med där finnns det andra möjligheter att påverka. Folksam ställer krav Folksam Kapitalförvalting har till exempel skrivit brev till de företag som Folksam inte anser lever upp till kravet på jämställdhet. Ändras inte detta under vårens bolagsstämmor, hotar Folksam med att sälja sina aktier i de företagen. Studieförbundet Näringsliv och Samhälle driver ett projekt för att få in fler kvinnor på ledande poster. Debattsidorna har varit välfyllda med detta krav. Sex procent ska bli 25 Jämställdhetsminister Margareta Winberg vill kvotera in kvinnor i styrelserummen.Målet är att 25 procent ska vara kvinnor. Idag är endast sex procent kvinnor och det har inte hänt särkilt mycket de senaste åren. Frågan är hur många fler kvinnor som verkligen tar klivet in i styrelserummen, och hur mycket som stannar vid målsättningar och fagert tal. – Den frågan är svår att svara på, säger Marianne Nilsson på Robur fondförvaltning. För oss får målsättningen räcka att det ska bli fler kvinnor än idag, eftersom vi fortfarande har styrelser där det inte finns några kvinnor.
Eva Stenström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".