Skärpt kontroll av säkerhetsbolag i Irak

USA skärper kontrollen av de privata säkerhetsbolagen i Irak. Regeländringen kommer efter händelsen i september, då vakter från amerikanska företaget Blackwater dödade civila irakier i skottlossning i Bagdad.

Det blir hårdare regler för de amerikanska säkerhetsfirmorna i Irak.

Bolagen måste samordna sitt arbete bättre med amerikansk militär, satsa mer på utbildning av sina anställda och ha tydligare regler för hur och när våld får användas. Det meddelade USA:s utrikesminister Condoleeza Rice på tisdagskvällen.

Regeländringen kommer efter att det amerikanska utrikesdepartementet utrett händelsen i Irak den 16 september, då vakter från företaget Blackwater sköt ihjäl minst sjutton civila irakier i centrala Bagdad.

Vakterna har hävdat att de blev attackerade, medan irakiska ögonvittnen sagt att amerikanerna öppnade eld utan att ha blivit anfallna och helt utan urskiljning.

Händelsen i Bagdad har lett till flera parallella utredningar och till intensiv debatt om säkerhetsbolagens roll. Bolagen anklagas för att uppträda som en sorts privatarméer, som varken lyder under irakisk eller amerikansk lag.

UDs utredning innehåller en del självkritik bland annat mot USAs ambassad i Bagdad:

– Ambassaden måste göra ordentliga brottsutredningar varje gång amerikanska säkerhetsvakter är inblandade i skottlossning. Det har hittills inte skett, konstaterar utrikesdepartementet.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista