Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

USA-plan om hur Irak ska styras

Publicerat tisdag 7 januari 2003 kl 10.51
USA håller på att utarbeta en plan för hur Irak ska styras efter Saddam Husseins fall. Iraks framtid kommer att bli USA:s mest omfattande uppdrag utomlands sedan ockupationen av Tyskland och Japan efter andra världskriget.
Enligt planen - som delvis läckt ut här i Washington - skulle USA ockupera Irak militärt under ca 18 månader. Samtidigt skulle en civil administration tillsättas, eventuellt av FN, för att sköta ekonomin, få igång skolor och politiska institutioner. Denna hybrid mellan en strikt militärledd ockupation och ett civilt styre anses vara resultatet av den kritik som arabvärlden riktat mot USA:s ockupationsplaner. En viktig, men känslig uppgift, blir att säkra Iraks oljetillgångar. Källor inom Bushadministrationen, angelägna om att tillbakavisa alla påståenden om att syftet med kriget och ockupationen skulle vara att lägga beslag på Iraks olja, försäkrar att oljan tillhör det irakiska folket, och att den amerikanska militärens uppgift endast är att förhindra en desperat Saddam Hussein från att sätta oljefälten i brand. Vänta till sista minuten Anonyma källor inom Bushadministrationen säger dock att avgörande beslut måste vänta till sista minuten när man ser hur saker och ting utvecklas och hur det irakiska folket reagerar. Det finns planer för allt från en så kallad vänlig ockupation till en fientlig och en högt uppsatt amerikansk tjänsteman sa att - om det styrande irakiska Baathpartiet - att av-Baathifieringen av Irak kommer att bli minst lika komplicerad som avnazifieringen av Tyskland. Men medan Washington tidigare har varnat Iraks generaler att de kommer att ställas inför krigstribunal, så lyder budskapet idag att ledande irakier som till exempel hjälper vapeninspektörerna eller bidrar till regimens fall, kommer att kunna erbjudas någon form av amnesti. Ingen regering före invasionen Efter en intensiv debatt har man också enats om att inte verka för att det bildas en provisorsk exilregering före en eventuell invasion av Irak. Tanken på en exilregering har förordats av framförallt försvarsmininster Rumsfeld och vicepresident Dick Cheney, medan USA:s utrikesdepartement tillsammans med CIA påpekat att exilirakierna inte har någon legitimitet i Irak.
Cecilia Uddén, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".