Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Konjunkturen står och stampar

Idag kommer statliga Konjunkturtinstitutet med sin första barometer för i år. Konjunkturen står och stampar, visar rapporten.
Man kan säga att det nya året går ut lite löst för att kanske öka senare, fast det vet man ju inte, men det är en klassisk taktik som brukar fungera i andra sammanhang. Men just nu är det mest på stället marsch.. Siffrorna gäller för december, då den privata konsumtionen är som starkast, men hushållen väntar sig sämre tider, trots julens nya rekordhandeln. Det blir ju lite sämre tider i år, med höjda skatter på löner och energi, och hushållen tycks välinformerade om vad som komma skal, för den så kallade förtroendeindikatorn visar ett lägre värde än på länge. Hushållens förtroendeindikator uppgick i december till 0,0 jämfört med 2,4 i november, vilket visar hur optimistiska hushållen är när det gäller Sveriges ekonomi och den egna ekonomin. Samtidigt stiger inflationsförväntningarna något. Hushållen tror nu att priserna ökar, och färre tror att Sveriges ekonomi kommer att bli bättre under de närmaste tolv månaderna. Också när det gäller den egna ekonomin har hushållen blivit mindre optimistiska, och fler tror att arbetslösheten kommer att öka under 2003. Företagen beskriver orderläget som svagt och med få undantag rapporterar de olika industribranscherna antingen oförändrad eller minskad orderingång. Industrin räknar inte heller med någon ökad aktivitet de närmaste månaderna. Produktionsvolymen väntas bli oförändrad samtidigt som sysselsättningen väntas minska ytterligare, enligt KI. Den så kallade konfidensindikatorn, som bland annat bygger på företagens omdöme om orderstockarna, stod på minus i december liksom i november. Så frågan är när på stället marsch övergår i rörelse framåt..
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".