Hushållen väntas bli mindre köpglada

Den svenska ekonomin står och stampar när det nya året smyger igång. Det visar statliga Konjunkturinstitutets första barometer för i år.
Man kan säga att det nya året går ut lite löst för att kanske öka senare. Ingen vet egentligen, just nu är det mest på stället marsch. Sämre efter rekordjul Konjunkturinstitutet redovisar till en början de ekonomiska nyckelsiffrorna för december, då ju den privata konsumtionen är som starkast. Men trots julens nya rekordhandel väntar sig de svenska hushållen sämre tiden den närmaste tiden framöver. Det blir lite sämre tider i år, med höjda skatter på löner och energi. Svenskarna tycks välinformerade om vad som komma skall, för den så kallade förtroendeindikatorn visar ett lägre värde än på länge. Noll i förtroende Hushållens förtroendeindikator uppgick i december till 0 jämfört med 2,4 i november. Det som mäts är hur optimistiska hushållen är när det gäller både Sveriges ekonomi och den egna ekonomin. Siffran 0 innebär att det finns lika många optimister som pessimister om framtiden. Spår att priserna ökar Konjunkturinstitutet rapporterar också om hur förväntningarna ser ut när det gäller inflationen, det vill säga hur priserna och köpkraften utvecklas. Hushållen spår att priserna ökar och färre än tidigare tror att Sveriges ekonomi kommer att bli bättre under de närmaste tolv månaderna. Också när det gäller den egna ekonomin har hushållen blivit mindre optimistiska, och fler tror att arbetslösheten kommer att öka under 2003. Företagen beskriver orderläget som svagt och med få undantag rapporterar de olika industribranscherna antingen oförändrad eller minskad orderingång. Färre jobb i industrin Industrin räknar inte heller med någon ökad aktivitet de närmaste månaderna. Produktionsvolymen väntas bli oförändrad samtidigt som sysselsättningen väntas minska ytterligare. Sammanfattningsvis kan man efter att ha läst Konjunkturinstitutets barometer för den svenska ekonomin ställa följande fråga: när ska på stället marsch övergå i rörelse framåt och tillväxt i ekonomin igen.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".