Ingen elbrist trots industristart

Den svenska industrin startar igen efter jul och nyårshelgerna, som varit ovanligt kalla. Men någon risk för elförsörjningen utgör inte industrins start, även om det märks på förbrukningen.
– Det märks på förbrukningen att arbetsplatserna drar igång, säger Magnus Engvall på Svenska Kraftnät. Det milda vädret har dock gjort att förbrukningen inte ökat så mycket som befarat. Mildare väder räddar Det mildare vädret i Sverige har minskat elbehovet samtidigt som industrin behöver mer el när produktionen drar igång. En riktigt köldknäpp de närmaste dagarna, skulle kunna föra upp elförbrukningen till nya toppnivåer, men enligt Svenska Kraftnät ska man klara både köldknäppar och produktionstoppar. Energislukare kan stängas av Man är också bättre förberedd i år vad gäller reservkraft. Nytt för i år är avtal med svenska industrier, som kan stängas av från nätet om trycket blir för hårt. – Det är avtal med industrier som skulle kunna spara 400 megawatt, säger Magnus Engvall på Svenska Kraftnät. Det ger oss möjlighet att koppla bort dem under kortare perioder.
Magnus Thoren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".