Brittiskt-israeliskt gräl inställde fredskonferens

Israels beslut att förbjuda sex ledande palestinier att resa till London för att på inbjudan av den brittiska regeringen delta i en fredskonferens där har lett till ett offentligt gräl mellan Israel och Storbitannien. Reseförbudet är en del av Israels vedergällning efter det palestinska självmordsattentatet i Tel Aviv i söndags och britterna anklagar nu Israel för att motarbeta fredsansträngningar.
I ett ampert telefonsamtal på måndagen utbytte utrikesminister Jack Straw anklagelser med sin israeliske motsvarighet Binyamin Netanyahu. Netanyahu anklagade britterna för att vilja ge legitimitet åt terrorbesudlade palestinska ledare, Straw i sin tur anklagade Israel för att slå till mot palestinska förhandlingsdelegater istället för att koncentrera sig på terrorism. Den brittiska regeringen sägs vara rasande över att Israel genom reseförbudet mot palestinierna har omintetgjort det möte som skulle ha hållits här nästa vecka. Inbjudna, förutom palestinierna, var representanter för USA, EU, FN, Ryssland, Egypten, Jordanien och Saudiarabien. Ämnet var palestinsk reform, och tanken var att skapa en grund att bygga på för att kunna komma vidare och försöka återstarta en fredsprocess - och att göra detta innan ett krig i Irak rycker ännu närmare. Londonkonferensen var premiärminister Tony Blairs sätt att markera ett visst avstånd från USA och visa både arabvärlden och kritikerna inom hans eget labourparti att koncentrationen på Irak inte innebär att den israelisk-palestinska konflikten glöms bort. Men nu kommer konferensen att få ställas in, och relationerna mellan Israel och Storbritannien är sämre än på mycket länge.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".