Utbildning ska tygla spelmissbruket

Under de senaste tio åren har spelandet ökat med 50 procent. Det visar en rapport från statliga Folkhälsoinstitutet, och nu föreslår institutet att tusentals anställda i vården ska utbildas för att tygla spelmissbruket.
Enligt rapporten är omkring 25 000 svenskar spelmissbrukare och runt 100 000 har problem med sitt spelande, och varje år lägger varje svensk ut i genomsnitt 4 500 kronor på spel. Folkhälsoinstitutets chef Gunnar Ågren är oroad: – Det är ett gigantiskt samhällsproblem och ett folkhälsoproblem av första rang, säger han. Föreslår kraftfulla insatser Folkhälsoinstitutet förslår att regeringen sätter in kraftfulla insatser för att motverka spelberoendet. För det krävs det 40-50 miljoner kronor om året. Bland annat föreslår Folkhälsoinstitutet att 6 000 personer inom socialtjänsten, kriminalvården och sjukvården ska utbildas om spelmissbrukets följder. Det ska byggas upp kunskapscentra om spelmissbruk i Stockholm, Göteborg och Malmö för spelmissbrukare. Folkhälsoinstitutet föreslår också att regeringen kanske borde överväga att minska antalet automater. Jack Vegas, de 7 500 spelautomaterna som finns på restauranger och bingohallar är det spel som ökar mest och där flest unga personer blir spelmissbrukare. De här spelautomaterna omsätter runt fem miljarder kronor om året och hela överskottet på 580 miljoner kronor går oavkortat till ungdomsidrotten. Idrotten vinner på ökande spelandet Man kan lite drastiskt säga att pengar som går till unga skördar unga på vägen. Ett dilemma som riksidrottsförbundet ordförande Gunnar Larsson också kan se. – Jag kan se det problemet men jag kan samtidigt se att idrottsrörelsen får de här pengarna efter politiska beslut. Vi får ju de här pengarna för att vi gör något bra för barn och ungdomar. Om det nu visar sig att de här problemen med spelmissbruk är så stora så får man väl utgår från att man också politisk tittar över detta.
Margita Boström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".