Talmannen kritisk mot riksdagsresande

Riksdagens talman Björn von Sydow vill att riksdagsledamöterna ska bli bättre på att samordna sina resor med vad som är viktigt för riksdagens arbete, men också att de ska ägna sig mer åt Östersjöländerna och de blivande nya EU-medlemsländerna. Som det nu är reser riksdagsledamöterna ofta på långa resor till fjärran länder.
– Jag vill inte säga att det är ett problem. Däremot skulle det kunna göras mera som är i linje med Sveriges och riksdagens intressen, och här öppnar sig nu ett stort antal länder som kommer att bli aktörer i EU, och det är ju jätteviktigt att vi har mycket bra, förtroendefulla och breda kontakter med de länderna, säger Björn von Sydow. Försiktig men kritisk Mer i linje med Sveriges och riksdagens intresse, säger Björn von Sydow, försiktigt men ändå kritiskt när han ser på riksdagsledamöternas resande, och han talar om behov av bättre planering och större långsiktighet. En som håller med är Berndt Ekholm, socialdemokratisk riksdagsledamot av utrikesutskottet, som tycker att svenska politiker har mycket att lära av hur man gör i andra länder: ”Vi måste resa” – Ja, det är väl riktigt som Björn von Sydow säger här att det går väl väldigt många resor till biståndsländer, men det är inte bara det. Många resor går till USA, Kanada, Australien, säger Berndt Ekholm. – Jag kan ju se som ledamot av utrikesutskottet att vi får ofta besök av andra länders parlamentariker - både från kandidatländerna och ifrån EU-länder, men vi besöker dessa länder ytterst sällan länder själva. Det är den upplevelse som jag har generellt av riksdagen, och det borde naturligtvis ökas det resandet. Reser vi inte, ja, då blir vi hemmablinda.
Stefan Winiger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista