Mats Odell.

Hård debatt om statlig utförsäljning

På onsdagen debatterades Carnegieaffären i riksdagen. Regeringen står fast vid sina planer att sälja sex statliga bolag, och socialdemokraten och förre näringsministern Thomas Östros gick till hårt angrepp på finansmarknadsminister Mats Odell.

– Du tar inte ansvar, Mats Odell. Din utförsäljningsprocess har kantats av kris efter kris efter kris. Jag blir djupt bekymrad över ditt sätt att hantera stora värden, säger Thomas Östros.

Regeringen har använt investmentbanken Carnegie som rådgivare inför försäljningen av statliga bolag, och Mats Odell har plockat två medarbetare därifrån. Men Carnegie fick stenhård kritik av finansinspektionen, och Mats Odell tvingades göra sig av med båda medarbetarna.

Illa skött
Opposition tycker att försäljningen av de statliga bolagen hittills är illa skött och måste stoppas. Så blir det inte, sa förstås Mats Odell, och menade att oppositionens kritik mot hur försäljningarna sköts mest är snack.

– De vill helt enkelt inte sälja. Det är där skon klämmer. Jag beklagar naturligtvis att en stor välrenommerad investmentbank uppenbarligen har brustit i viktiga hänseenden, när det gäller den interna övervakningen. Men de här bristerna har ju naturligtvis ingenting att göra med den försäljningsprocess som företrädare för oppositionen nu vill avbryta, säger Mats Odell.

Han påpekade att socialdemokratiska regeringar själva inte haft något emot att sälja statliga företag.

– Man frågar sig: finns bakom detta hyckleri också en ideologi? Ja, uppenbarligen en socialistisk ideologi och detta är något nytt för socialdemokraterna. Är detta socialdemokraternas förnyelse?

Ideologi styr
Thomas Östros svarade att det är de borgerliga som hetsas av sin ideologi.

– Man ser Marx och Lenin på väggen. Nu har man fått chansen och nu ska det drivas på oavsett av att människor begär ”Hejda er. Ni beter er ansvarslöst”, säger han.

Oppositionen tyckte att de borgerliga tar för lätt på problemen kring försäljningarna.

– Att diskutera försäljningar med Mats Odell är som att hälla vatten på en hund. Han skakar av sig alla frågor och invändningar och struntar blankt i att det luktar lite surt, säger miljöpartisten Per Bolund.

De andra borgerliga partierna försvarade förstås regeringens planer på att sälja statliga bolag. Bolaget Vin och Sprit var ett vanligt tillhygge i debatten.

– Varför ska staten driva företag? Varför ska staten elda under pannorna på ett av världens mest framgångsrika brännvinskokerier, säger centerpartisten Jan Andersson.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".