Norsk domstol friar DVD-kopierare

I Norge frikändes på tisdagen en 19-årig man som stått åtalad för att ha knäckt en kod som gör det möjligt att piratkopia DVD-filmer. Det var filmbolagen i Hollywood som anmälde honom, men den norska domstolen anser inte att han gjort sig skyldigt till dataintrång.
Jon Lech Johansen, eller DVD-Jon som han kallas i Norge, har tillsammans med internetvänner i olika länder utvecklat ett dataprogram som gör det möjligt att privatkopiera DVD-filmer. Filmbolagens skräck är att förlora stora pengar och därför anmälde de DVD-Jon. Som att stjäla företagshemligheter Den norska åklagaren har hävdat att han är spindeln i ett internationellt kriminellt nätverk och att det han gjort är detsamma som att stjäla företagshemligheter. Åklagaren hade begärt villkorlig dom på tre månaders fängelse. Men DVD-Jon frikändes helt och är nöjd. – Programmet som utvecklats kan användas för att göra säkerhetskopior av privata DVD-filmer, säger han. Och Oslo tingsrätt anser att det inte går att bevisa att DVD-Jon utvecklat programmet för något annat än privat bruk. Även om det lagts ut på internet och använts av tusentals personer så anser inte domstolen att DVD-Jon kan ansvara för vad andra gör med programmet. Kan få betydelse i USA Liknande fall prövas i USA och konsumentorganisationer där har noga följt hur det går med DVD-Jon. Den norska domen kan nu få betydelse för de processerna. Norska experter på den här typen av juridik anser att åtalet aldrig skulle ha väckts. DVD-Jon ser liksom konsumentorganisationer på domen som en seger för våra digitala rättigheter.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista