Både Gud och gran under ryska julen

Idag,tisdag, är det jul i Ryssland. Landets ortodoxa kristna firar Jesus födelse. På den sovjetiska tiden var julfirandet mer eller mindre förbjudet men nu har det nästan blivit ett påbud från staten och många ryssar går de här dagarna i kyrkan.
–Julen är den viktigaste helgen för oss ortodoxa och en glad helg. Det blir mycket firande nu, säger Galina Osipova. Hon har kommit med sin lilla dotter till Frälsarkatedralen, Moskvas största kyrka. Men verkar inte ta så hårt på de religiösa formerna, mest ska hon passa på att koppla av under julen. Julianska kalender Att julen nu firas i Ryssland beror på att den orthodoxa kyrkan fortfarande följer den gamla julianska kalender som går 13 dagar efter den gregorianska som används i samhället i övrigt. Men enligt den ryska kyrkans tideräkning är det den 25 december idag - och alltså jul. Julgran och patriarken - Vi har julgran och så samlas vi vid TV:n och tittar på patriarkens julgudstjänst och det är en stor glädje för oss. Så beskriver Nina Zabela hur hon och hennes familj firar Jesu födelse. Den ryska julen är en rent religiös högtid. Allt kommersiellt kring julen med julklappar, jultomtar och sånt har istället övertagits av nyåret. På den sovjetiska tiden var julfirandet mer eller mindre förbjudet och nyåret blev ett slags icke-religiös surrogat-jul och så är det fortfarande. Men nu är det alltså återigen fritt fram att fira jul i Ryssland. Den 6 och 7 januari, motsvarande vår kyrkokalenders 24 och 25 december, är numera helgdagar, röda dagar. Var tredje ryss går i kyrkan Nästan var tredje ryss, eller mer exakt 27 procent av ryssarna, säger att de absolut ska gå i kyrkan under juldagarna. Men man behöver inte gå så långt från Frälsarkatedralen för att träffa de som fullstandigt struntar i Jesu födelse. - Jag är ateist och för mig betyder julen absolut ingenting, säger Ivan Letjenko. Inte ens det faktum att det är arbetsfri dag betyder något för honom. Han är pensionär och alltså ledig alla dagar. Ateismen fick han i blodet under sovjet-tiden, men nu är det alltså andra tongångar som gäller. Den ortodoxa tron har mer och mer kommit att bli en statsideologi i det nya Ryssland. Andra religiösa samfund är inte som på den sovjetiska tiden förbjudna. men de får spela en klart marginell och undanskymd roll. Många av dem klagar pa en ny intolerans. Julgudstjänst för Putin i TV Banden mellan staten och kyrkan, personifierad av patriarken Aleksej, betonas ständigt. I ett speciellt julbudskap har president Vladimir Putin understrukit den ortodoxa kyrkans stora betydelse för Ryssland. TV har naturligtvis omfångsrikt visat hur Putin deltog i en julgudstjänst i en bykyrka i Ural-bergen, där han är pa skidsemester.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".