Lastbilar i USA drar ned Volvos resultat

På onsdagen kom Volvo med sin senaste kvartalsrapport. Den sammanfattas bäst med att vissa delar går bra och vissa delar går dåligt.

– Jag är aldrig nöjd. Det är inte mitt jobb att vara nöjd. Jag hade gärna sett att vi fått ut ytterligare produkter ur systemet. Men vi har faktiskt lyckats kompensera hela nedgången i USA med mycket bättre tillväxt i övriga världen, säger lastbilsjättens vd Leif Johansson.

En del av verksamheten som går dåligt är lastbilarna på den nordamerikanska marknaden och där verkar en vändning dröja.

– Det vi nu tittar på är en konjunkturbetingad nedgång. Jag tror att vi får räkna med att det tar några kvartal innan det vänder igen i USA, säger Leif Johansson.

Stark rapport
Men sammantaget är det en ganska stark rapport Volvo presenterar, där till exempel lastbilsmarknaden i Asien och Europa kompenserar för problemen i USA.

Totalt för hela koncernen ökade både vinsten och försäljningen under det tredje kvartalet, jämfört med samma period förra året. Även om vissa aktieanalytiker hade spått en ännu högre vinst.

En av dem är Johan Trocmé på Nordea.

– Själva vinsten var lägre än väntat även om rörelsevinsten var i linje med förväntningarna. Det marknaden verkar ta fasta på är att orderingången för lastbilar i Europa har varit fruktansvärt stark.

Problem med bussar
Han ser också fortsatta problem för Volvos bussar.

– Där ser vi ett resultat som är klart sämre än väntat med en förlust under kvartalet vilket ingen analytiker egentligen verkar ha räknat med. Där känns det som att Volvo har en del hemarbete att göra för att få ordning på lönsamheten, säger Johan Trocmé.

Volvos vd Leif Johansson är medveten om problemen och försöker nu vidta de återgärder som krävs.

– På bussar har vi haft ett unikt problem på motorer, som vi nu är ute och rättar till. Vi är övertygade om att det är bra motorer som vi tillverkar nu. Dessutom har vi haft en väldig nedgång i Mexiko. Vi förväntar oss kanske att det löser sig över tid men har börjat med att reducera kostnader ordentligt där.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se