Klicka för tabell.

LO: Högkonjunkturen på väg att avmattas

Högkonjunkturen har passerat sin höjdpunkt och är på väg in i en avmattning. Det säger LO:s ekonomer i sin konjunkturrapport. Nedgången på börsen är en signal om att svenska ekonmin nu går in i en lugnare fas och det finns flera förklaringar till att vi nu kan vänta en lugnare takt i ekonomin, säger LO-ekonomen Dan Andersson.

– Det första skälet är naturligtvis att USA har gått ned och blivit svagare. Andra skäl är att hushållen inser, klokt nog, att de måste använda de skattesänkningar som de har fått till att spara till sin pension, eller för att ha en buffert om de blir sjuka, säger Dan Andersson.

– Regeringen finansierar det här genom sämre ersättningar. Det är inte äkta pengar som man fått i handen, utan en del av dem måste man spara. Då blir konsumtionen något svagare.

Konsumenterna har förstått regeringens budskap och kommer inte att spendera sina ökade inkomster. Det blir ingen köpfest och därmed ingen överhettning av ekonomin, spår LO-ekonomerna.

Arbetslösheten kommer inte att öka men det blir en måttligare ökning av sysselsättningen. Huspriserna ökar inte lika kraftigt som hittills och börsen blir tråkigare säger Dan Andersson.

– Det blir mer två normalår än två högkonjunkturår. Långtifrån någon kris, men heller ingen högkunjunkur.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".