Danskt val om tre veckor

Danmark går till nyval den 13 november. Att det skulle bli nyval har legat i luften ett tag. Det var bland annat spekulationer om nyval, som gjorde att statsminister Anders Fogh Rasmussen nu slår till och söker väljarnas fortsatta stöd.

- Det är bäst att ta ett folketingsval nu, så att vi kan fortsätta arbetet i en lugnare atmosfär, sa statsminister Anders Fogh Rasmussen, när det officiella beskedet om nyval kom på onsdagen.

Valet skall alltså äga rum om knappt tre veckor, så det blir en kort valkamp, vilket i och för sig är ganska vanligt i Danmark.

På ena sidan står en borgerlig regeringskoalition och på den andra en ganska splittrad opposition, där socialdemokraterna är störst.

Vill dra nytta av skattesänkning
Enligt politiska bedömare är en av orsakerna till nyval just nu, att regeringen vill dra nytta av en nyligen genomförd skattesänkning. De nya skatteskalorna skickas ut till medborgarna, samtidigt som de skall bestämma sig för vem de skall rösta på.

Frågan är om socialdemokraterna vill gå till val på att riva upp skattelättnaderna till förmån för en högre välfärd och bättre löner till de offentliganställda, som har sämst betalt. Då får danskarna välja mellan en tjockare plånbok och en eventuellt bättre, snabbare och effektivare vård.

Flyktingpolitiken blir viktig valfråga
Sannolikt blir också flyktingpolitiken en viktig fråga i valrörelsen.

Helt nyligen tog regeringen poäng i dom invandrarvänliga grupperna genom att göra det lättare för familjer, som söker asyl, att bo i Danmark. Däremot gavs inga direkta löften om lättnader i själva asylpolitiken, alltså vilka som i slutändan får stanna i Danmark, vilket man räknar med uppfattas som klokt i de mer invandrarfientliga kretsarna.

Bland folk som slår vad är den sittande statsministern Anders Fogh Rasmussen favorit. Han ger just nu bara 140 danska kronor på satsade 100, medan socialdemokraternas partiledare Helle Thorning-Schmidt ger 275 kronor.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se