Flera sprängdåd i södra Ryssland

I Dagestan i södra Ryssland har det varit två sprängattentat på mindre än ett dygn. I granndelrepubliken Ingusjien har två misstänkta unga män gripits misstänkta för ett attentat mot tåget mellan S:t Petersburg och Moskva. Våldet växer i området som gränsar till Tjetjenien.

För andra gången på ett dygn detonerade en sprängladdning nära huvudstaden Mahachkala i Dagestan. En laddning motsvarande två kilogram trotyl hade placerats i en soptunna. Två människor skadades i en förbipasserande bil.

Det andra attentatet tros ha utförts av en 18-årig kvinna, som ska ha burit med sig sprängmedel i en väska eller runt midjan när hon väntade på en minibuss. Men laddningen detonerade för tidigt, flickan dödades och tiotalet andra skadades.

Attentaten i Dagestan riktas mot polishögkvarter eller regeringsbyggnader, men det är oklart vilka som ligger bakom. Officiellt sägs tjetjenska rebeller ta sig över gränsen för att gömma sig i Dagestan och de får skulden. Men det finns också stora motsättningar i Dagestan. Särskilt efter hårdföra polisinsatser mot islamiska ledare.

Våldet har intensifierats i de två delrepublikerna gränsande till Tjetjenien. I själva Tjetjenien är det färre sprängdåd och attacker mot militären. Men i Dagestan och Ingusjien kommer rapporter dagligen. 

Om det var ett försök till självmordsattack är det den första på tre år i Ryssland.

– Vi fortsätter arbetet med att utreda och det går framåt, sa inrikesminister Rashid Nurgalajev sedan två unga män gripits i Ingusjien på onsdagen.

De misstänks ligga bakom ett attentat mot Nevskijexpressen, snabbtåget mellan Moskva och S:t Petersburg. Åtta kilo trotyl placerades ut på rälsen. Den fjärrutlösta laddningen detonerade något för tidigt. Ingen kom till skada, men tåget spårade ur. Om sprängladdningen hade detonerat något senare hade det blivit en katastrof.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista