Brandmän vägrar släcka

Deltidsbrandmän i 19 kommuner kommer att vägra släcka bränder i vissa kommunala byggnader från den 12 november, om man inte kommer överens om ett nytt avtal kring bland annat rätten till sjukförsäkring. Konfliktvarslet från Brandmännens Riksförbund möter förvåning och oro från flera håll

Göran Anderberg är räddningschef i Östra Skaraborg ett av dom områden som tagits ut.

– Jag tycker nog, att man kan känna en viss oro, om det är så, att personalen inte avser att göra de insatser, som vi förväntar oss, att de gör.

– Vi har aldrig varit med om och hört talas om att man skulle låta bli att släcka eller vidta de normala åtgärder som man gör för att förhindra eller begränsa en olycka. Det är första gången.

Fastigheter blockeras mot släckning
Om varslet blir verklighet, kommer deltidsbrandmännen bara att ägna sig åt livräddning och att säkra omkringliggande hus, om en kommunal fastighet brinner med undantag för byggnader inom vård, skola och omsorg, där man kommer att släcka som vanligt.

Fastigheterna förklaras samtidigt i blockad och enligt facket betyder det, att inte heller heltidsbrandmän ska kunna ta över.

Skadade brandmän kräver ersättning
Konflikten gäller att en deltidsbrandman som är skadad eller sjuk, men som kan gå till sitt vanliga arbete, idag inte får någon ersättning från försäkringskassan. Facket kräver därför en försäkringslösning, säger Kenneth Carlsson, som är ordförande för Brandmännens riksförbund.

– Vi tycker nog att vi konkret har presenterat lösningar. Vi har fört alltså diskussioner under många år och inte fått något som helst gehör för det och nu prövar vi andra vägar.

Arbetsgivarna vill inte kommentera
Enligt facket är det alltså inte rimligt att en deltidsbrandman ska behöva förlora delar av sin inkomst vid sjukdom på det här sättet. Patrik Öfverberg, som är deltidsbrandman i Hjo, anser att de hårda konfliktåtgärderna är befogade.

– Det är en stridsåtgärd som alla andra. Hade vi jobbat med något annat så hade det sett annorlunda ut men nu är det den stridsåtgärden som är tagen.
Känns det inte konstigt tanken om stadshuset här skulle brinna, att till exempel bara stå och titta på?

- Det känns ju väldigt konstigt. De6t är vi inte riktigt vana vid men är det den inställningen som de går ut med från förbundet så backar jag till 100 procent.

Arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting har ännu inte velat kommentera varslet.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

I samarbete med SR Skaraborg och SR Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista