Arbetsmiljöverket stöder indragna bussar

I Härryda, öster om Göteborg, har tre skolbusslinjer varit inställda på onsdagen till följd av att chaufförernas skyddsombud stoppade busstrafiken efter att elever bråkat och hotat chaufförer. Skyddsombudets beslut fastställdes också av Arbetsmiljöverket.

Per Bergendahl är inspektör vid Arbetsmiljöverket.

– Vi bedömer det här som allvarligt, annars hade vi inte fattat det här beslutet. Vi ser också att det här har eskalerat de senaste dagarna, med ett antal incidenter, säger Per Bergendahl.

På onsdagen är det alltså sammanlagt ett 20-tal busshållplatser som bussarna inte stannat vid, efter beslutet av skyddsombudet.

Väktare måste följa med
Det enda som kan göra att busstrafiken återupptas på de tre linjerna, är att det följer med en väktare med så kallat särskilt förordnade, som kan ingripa.

Det var chauffören Maja Mehiläinen som i egenskap av skyddsombud fattade det kontroversiella beslutet och hon är mycket nöjd med att Arbetsmiljöverket fastställde hennes tidigare beslut.

– Det känns jätteskönt att vi gjorde rätt, säger Maja Mehiläinen.

Vad säger du om bedömningen att det i så fall ska vara väktare på bussarna?

– Jättetråkigt att det ska behöva gå så långt.

Vad är det som har hänt de senaste dagarna, som gjort att det här beslutet kom i morse?

– Väldigt mycket okvädingsord. ”Bögjävel” och så vidare. Det är skit mot chaufförerna, som att vi inte är vatten värda. Om man känner sig osäker och otrygg så kör man ju sämre. Och vi kör ju faktiskt barn.

Eleverna det handlar om går på högstadiet vid Rävlandaskolan i Härryda. Där saknades idag mellan var fjärde och var tredje elev, av dom 300 elever som går på skolan.

”Alla brusade upp”
Ekot träffade en elev som stod och tittade efter bussen i morse, en buss som aldrig stannade, och hon säger att det har varit stökigt på bussarna till och från skolan flera gånger och hon ger här ett exempel som vad som hänt.

– Det var mest att det blev bråk på bussen, och så slängde busschauffören av en elev. Då var alla elever tvungna att gå av, och då brusade alla upp. Vi fick inte vara kvar på bussen, säger hon.

Under onsdagseftermiddagen och -kvällen träffas flera olika representanter från fackförbundet kommunal, bussbolag och Härryda kommun för att försöka hitta en lösning på bråken vid dom tre skolbusslinjerna.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se