Carnegie visar vinst på 232 miljoner

Trots böter och skandaler gjorde investmentbanken Carnegie en vinst på 232 miljoner kronor och det var bättre än väntat. Men frågan är om man kan lita på den tidigare så välrenommerade firman efter vårens uppblåsta vinster.

– Där får du lita på vårt ord. Vi har varit extemt grundliga både intent och med externa revisorer som ser på det här på ett bra sätt så jag känner mig väldigt trygg med att det resultat som vi lägger fram i dag står vi för, säger Anders Onarheim, tillförordnad vd.

Carnegie, som har varit en av statens husbank i flera år, släppte alla uppdrag att sälja statliga bolag tidigare i höstas efter Finansinspektionens skoningslösa kritik av hur bolaget blåst upp sina vinstsiffror och delat ut miljonbonusar på felaktiga underlag.

Vd fick sluta
Det blev böter på 50 miljoner kronor och vd fick gå.

Att Carnegie tappade staten som kund har påverkat antalet affärer indirekt, medger Anders Onarheim.

Ett tiotal personer som var upptagna med de statliga bolagen kunde ha rott hem andra affärer istället.

Halkar ner på lista
Nu halkar Carnegie ner från fjärde plats på listan över storaffärer i Norden till femtonde plats.

– Vi har inte upplevt något stort kundbortfall på det hela taget, men det kan ha funnits potentiella kunder som varit på väg in och som har sagt att de vill vänta och se hur det går med Carnegie. Men vi har också sett att vi har fått flera nya kunder och vi har inte förlorat exiserande kunder.

Men kunder har blivit skeptiska?

– Några kunder har ställt frågor, speciellt sådana som inte känner till oss så bra.

Anders Onarheim vill inte svara på frågan hur mycket man förlorade på att affärerna med staten gick i stöpet.

”Bortfall av affärer”
– Nej, det kan vi inte specificera och vi går inte ut med några konkreta siffror. Men det vi har sagt är att detta inte varit något som var materiellt i förhållande till vårt resultat. Men det är klart att blir ett bortfall för oss, säger Anders Onarheim.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".