Omfattande telefonavlyssning i mc-mål

En stor rättegång mot elva personer startade på tisdagen i Malmö. En är Hells Angels-medlem och flera av dem har anknytning till den kriminella mc-klubben. Åtalet gäller bland annat förberedelse till grov misshandel mot en medarbetare på Sveriges Television och bevisningen bygger till stora delar på en mycket omfattande hemlig telefonavlyssning.
Förundersökningen är på över 1000 sidor och under utredningen har 33 000 telefonsamtal avlyssnats. Övriga åtalspunkter gäller grovt rån och grovt narkotikabrott. Flera personer, en av dem är medlem i Hells Angels, åtalas alltså för att ha förberett en attack mot en medarbetare på Sveriges Television. Enligt åklagaren skall de åtalade ha blivit förolämpade av ett inslag i TV-programmet Tredje Makten i somras där Hells Angels förlöjligats och erbjudits beskydd för att slippa ett mopedgäng utanför klubblokalen norr om Malmö. Upphovsmännen till programmet skulle straffas av Hells Angels, visar telefonsamtal mellan de åtalade efter att programmet sänts, menar åklagaren: Rättegången fick avbrytas under tre timmar efter det att den hemliga telefonavlyssningen ifrågasattes av försvararna. De menade att åtalet bygger på så kallad överskottsinformation, det vill säga information som inte har med det tillstånd till hemlig telefonavlyssning som en domstol först beslutat om, vilket skulle kunna vara ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Rätten godtog däremot telefonavlyssningen som bevisning och rättegången avslutas först i mars.
Jens Ericson, Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".