Unibets vd utlämnas till Frankrike

Spelbolaget Unibets vd Petter Nylander ska utlämnas till Frankrike. Tidigare på onsdagen släpptes han ur häktet i Amsterdam, men hans pass har beslagstagits och han får inte lämna landet. Petter Nylander misstänks för brott mot det franska spelmonopolet.

Inga Lundberg som är presstalesperson på Unibet är besviken på beslutet.

– Vi hade hoppats att han skulle ha släppts redan på tisdagen och när det nu drog till i dag hade vi förstås stora förhoppningar på att han skulle bli frisläppt så att han kunde komma hem till London och återförenas med sin familj. Han vistas ju inte i någon särskilt trevlig miljö, framför allt inte under de här omständigheterna, säger hon.

Suttit på Amsterdams flygplats
Sedan gripandet i måndags har Unibets vd Petter Nylander suttit frihetsberövad i en cell på flygplasten i Amsterdam. Det var då som han, med hjälp av en fransk arresteringsorder greps.

Enligt franska myndigheter bryter Unibet mot det franska spelmonopolet när de erbjuder och marknadsför spel över internet till fransmännen.

Unibet menar att företaget stöds av EU:s fördrag om fri rörlighet av varor och tjänster. EU-kommissionen för sedan tidigare samtal med Frankrike om hur spelmonopolet ska bli förenligt med EU:s regler.

Besvärande och pinsamt
Enligt uppgifter till Ekot tycker den franska regeringen att gripande är besvärande och pinsamt.

Kritik har också framkommit mot att man använde sig av en europisk arresteringsorder för att gripa Nylander. Lagstiftningen kom till för att bekämpa terrorism.

Någon gång under de närmaste dagarna ska Petter Nylander utlämnas till Frankrike där processen kommer att fortsätta.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se