Intresset för KY-utbildningar ökar stort

Intresset för att starta kvalificerade yrkesutbildningar, KY, är rekordstort inför nästa år. Ansökningarna har ökat med 44 procent och det är också allt fler som väljer att gå på en KY-utbildning.

– Jag tycker att en KY-utbildning är ett bra alternativ till högskolestudier därför att det ingår så mycket praktiskt arbete, säger Madeleine Igelström i Växjö.

Madeleine läser utbildningen It-system i samverkan där det ingår mycket praktisk undervisning.

– Det tycker jag bäst om, säger Madeleine.

Stor del praktik
Dessutom är en tredjedel av en KY-utbildning praktik, och det är viktigt när det gäller att få jobb.

– Jag tror att det är lättare att få ett jobb efter en KY-utbildning eftersom man har mycket praktik där vi kan visa vad vi kan.

Och yrkesutbildningar är populära just nu både på gymnasiet och efteråt med KY utbildningar.

Drivs av privat bolag
Madeleines utbildning drivs av företaget Drivkraft och till nästa år har det ansökt om att få starta åtta nya kvalificerade yrkesutbildningar, berättar Håkan Gunnarsson som är ansvarig.

– Vi tror mycket på KY som en framtida utbildningsform och det är viktigt att vi hittar rätt områden där vi ser att det finns ett behov, säger han.

Rekordmånga ansökningar
Inför nästa år har rekordmånga ansökt om att få starta en kvalificerade yrkesutbildningar.

– Det kan bero på att företagen i dag skriker efter yrkeskunniga människor, säger Margaretha Land på KY-myndigheten, som har hand om de statliga pengar som betalar utbildningarna.

Även om många vill starta en utbildning så är det bara var femte utbildning som får det.

Samarbete med näringslivet
När myndigheten bestämmer vilka utbildningar som blir av tittar den mycket på samarbetet med näringslivet.

– Näringslivet och offentliga organisationer måste medverka i och bidra till utbildningen med bland annat kursinnehåll och dessutom tala om vilken kompetens som efterfrågas, säger Margaretha Land.

Kim Ohlsson, P3 Nyheter
kim.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista