Brittisk privatvård avlastar det allmänna

Sverige är på väg att få sitt första helt privata sjukhus för barn. I Storbritannien finns ett stort utbud av privat sjukvård. Ofta är det specialistläkare med egna kliniker, men det finns också hela sjukhus som är privata.

– Sjukhuset är inriktat på vård för kvinnor och barn. Varje år föds här cirka 2 000 barn och sjukhuset erbjuder vård för barn upp till 16 års ålder, berättar säger Peter Curtis, vd för det privata sjukhuset Portland Hospital.

– Alla måste betala antingen med kontanter eller via privat sjukvårdsförsäkring, säger han och tillägger att sjukhuset också har en del patienter som har fått sina behandlingar betalda av sina hemländer, till exempel människor från Mellanöstern, Ryssland och Kina.

Vinstdrivande företag
Portland Hospital ägs av ett amerikanskt företag och är vinstdrivande. De flesta läkare som arbetar där är också verksamma inom det allmänna brittiska sjukvårdssystemet NHS där vården är gratis både för vuxna och barn.

Men i ett land med över 60 miljoner invånare är trycket hårt på NHS. Och Peter Curtis ser det bara som en fördel med privata alternativ.

– Vi kan ge snabbare vård för dem som har möjlighet att betala och samtidigt avlasta det allmänna systemet, säger Peter Curtis.

Betalar två gånger
Frågan är då hur patienterna ser på att först betala skatt och sedan till exempel en privat sjukförsäkring. Peter Curtis tror inte att det är något problem, men alla delar inte hans uppfattning.

– Jag tycker det är dåligt att vi får betala två gånger, säger Gordon Lag, som kommer gående på Londons främsta gata för privat sjukvård, Harley Street. Hans försäkring kostar över 40 000 kronor per år, men han betalar för att få bättre vård, säger han.

En äldre kvinna, som vill vara anonym, betalar ungefär lika mycket.

– Man borde får ett avdrag på skatten, men det får man inte. Jag har faktiskt inte ens tänkt på det förrän nu, säger hon.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se