Frankrike formulerar ny miljöpolitik

En grön revolution kallar den franska regeringen sin satsning på miljöpolitiken. På torsdagen avslutas flera månaders överläggningar mellan regeringen, de politiska partierna, företag, vetenskapsmän och olika miljöorganisationer för att formulera en ny fransk miljöpolitik.

President Sarkozy ska sammanfatta resultatet i närvaro av Nobels fredspristagare Al Gore och EU:s ordförande José Manuel Barroso.

Frankrike satsar nu på hållbar utveckling, säger premiärminister François Fillon.

– Med denna satsning, Grenellerundan, är vi på väg att koppla ihop miljöfrågorna med ekonomisk utveckling, säger den franske premiärministern François Fillon.
Men miljöorganisationen Greenpeaces ledare Yannick Jadot vill att president Sarkozy ska förbinda sig tydligt att genomföra förslagen.

Tjugo förslag
Sex arbetsgrupper har diskuterat alltifrån energiförsörjning, transportfrågor, biologisk mångfald, luftutsläpp och ekologisk finansiering. Tanken har varit att överläggningarna ska landa i femton till tjugo handfasta förslag.

Transportfrågorna tycks ha varit ett stort konfliktämne mellan parterna. Att enas om skattelättnader för miljöbilar och andra miljövänliga varor har inte varit svårt, medan tuffare hastighetsbegränsningar och en extra bränsleskatt för inrikesflyget mött ett starkt motstånd.

Kärnkraften, som svarar för cirka 80 procent av elförsörjningen, har varit en het fråga i diskussionerna, men regeringen väntas inte rucka på sin nuvarande politik.

Självförsörjande hus
Ett förslag blir troligen att nybyggda hus ska vara självförsörjande med energi från och med år 2020.

Ett annat kan vara att stoppa genmodifierade grödor, det vill säga majs.

Miljöorganisationer har uttryckt oro in i det sista för att det inte kommer att avsättas pengar för förslagen.

Setts över axeln
Hittills har ett miljöengagemang setts lite över axeln här, och Frankrike ligger sämre till än många EU-länder.

Tv-stjärnan och miljökämpen Nicolas Hulot, som övervägde att kandidera som president i våras, sa förra vintern att Frankrikes intellektuella varit totalt ignoranta till miljön.

Men i onsdags sa Nicolas Hulot att något nytt har hänt i Frankrike.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista