Kabila och Bush diskuterar Kongostrider

På fredagen möter Kongo Kinshasas president Joseph Kabila USA:s president George Bush, bland annat för att diskutera konflikten i östra Kongo. De senaste inbördesstriderna i Kongo Kinshasa har fått över 30 000 människor att fly från Norra Kivuprovinsen.

Många flyr till grannländer men Marc har tagit sig ända till Sydafrika.

– Det är skrämmande för när arméerna kommer så dödar de och våldtar, säger Marc.

Norra Kivu stridernas centrum
Han kommer från Bukavo, i Södra Kivu, nära gränsen till Rwanda. Norra Kivu är centrum för konflikten, men strider pågår också i Södra Kivu och i Ituridistriktet.

Rebelledaren Laurent Nkundas styrkor strider mot Kongos armé och en väpnad styrka från Rwanda. Det är svårt att veta vem som är vem, bara olika armbindlar ska skilja militärerna åt, men i Kongos armé har också andra milisgrupper integrerats.

Ett fullskaligt krig hotar att återigen att bryta ut, om inte omvärlden agerar kraftfullt. Men hittills har inte försöken att lösa konflikten inte inneburit någon lättnad för befolkningen.

Övergrepp på civilbefolkningen
Övergrepp på civilbefolkningen förekommer från flera håll. Det handlar om våldtäkter och plundringar och rekrytering av soldater. När styrkorna anfaller byar och städer tar de med sig många unga män och kvinnor, säger Marc.

Också Marc blev rekryterad och marscherade med militären i ett par dagar innan han lyckades fly. Han tog sig över gränsen till Zambia, till Zimbabwe och sedan till Sydafrika, eftersom han hade lite pengar på fickan.

Han är i 20-årsåldern och elektriker. Han har varit i Sydafrika i två månader, men pratar dålig engelska.

Oklart vad som hänt familjen
Vad som har hänt med hans familj och de som blev kvar vet han inte.

I förvirringen som uppstod när militären kom splittrades familjen och det är omöjligt att veta vad som hände med dem han lämnade bakom sig, säger Marc.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista