Ryssland avvisar valobservatörer

Sverige och Finland är inte välkomna att skicka observatörer till de ryska parlamentsvalen. Det säger den ryske delegaten i Europarådets parlamentariska församling, Pace. Sverige och Finland anklagas för att inte behandla Ryssland objektivt.

Det är vice ordförande i den ryska delegationen till Europarådets parlamentariska församling, Jurij Sharadin, som uttalat sig negativt om Sverige och Finland inför ryska journalister.

Vid parlamentsvalen 2 december bör bara länder som behandlat Ryssland opartiskt släppas in som observatörer.

Andra länder önskvärda
De länder Jurij Sharadin räknar upp som önskvärda är bland annat Kina, Indien, Iran, Tyskland och Frankrike. Men också normalt rysskritiska länder som Storbritannien och Polen kan få skicka observatörer.

Dessa länder har visat att de kan behålla sin objektivitet och ändå vara kritiska, hävdar Sharadin. De har inte visat samma dubbelmoral som Sverige och Finland.

Finland ratas av Sharadin för att landet vill blockera ett ryskt inträde i världshandelsorganisationen WTO om inte konflikten om höga importtullar på skogsråvaror löses.

”Sverige har visat dubbelmoral”
Men också Sverige har visat sin negativa hållning och dubbelmoral den senaste tiden, enligt den ryske delegaten till Europarådet.

Irritationen mot Sverige motiveras senast av det som hände i Georgien tidigt i höstas. Vid en by utanför Tblisi hittades en odetonerad bomb, fälld av ryska bombplan var den georgiska slutsatsen.

Svenska experter som undersökte bomben konstaterade också att den var rysk och troligen släppt från ett ryskt bombplan.

Tar ställning för Georgien
Det är en version som Jurij Sharadin anser är ett ställningstagande för Georgien mot Ryssland. Och det visar tydligt att svenska observatörer inte kan bedöma ett ryskt val oberoende. De är redan emot Ryssland, hävdar han.

Pace, Europarådets parlamentariska församling har alltid egna observatörer utsända till val som sker i de 49 medlemsländerna. Deras slutsatser får stort genomslag i medierna.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se