Bergmans sista önskningar uppfyllda

Ingmar Bergman ville på 1970-talet att hans hus på Fårö efter hans död skulle bli en kursgård och tillflyktsort för andliga och konstnärliga övningar.

Det framgår av ett brev som Bergman skrev 1973 till dåvarande landshövdingen på Gotland, Torsten Andersson. Brevet hittades nyligen i ett kassaskåp av den nuvarande landshövdingen, skriver Gotlands Tidningar.

Men i det testamente som Ingmar Bergman skrev 1995 hade han ändrat uppfattning om husen som i stället nu tillfaller hans barn.

Och Ingrid Bergmans urna får tillstånd att flyttas, tolv år efter begravningen. Därmed kan hon begravas intill sin make på Fårö, enligt ett beslut fattat av kyrkonämnden i Roslagsbro-Vätö kyrkliga samfällighet.

När gravöppningen ska äga rum är ännu ej bestämt.

Ingrid Bergman begravdes vid Roslagsbros kyrka i Norrtälje 1995, men när Ingmar Bergman avled i somras var enligt anhöriga en av hans sista önskningar att hennes stoft skulle flyttas till den grav han fått på Fårö.

Begravningslagens huvudregel förbjuder förflyttning av stoft eller aska som gravsatts. Men tillstånd för att trots det genomföra en förflyttning kan ges under vissa omständigheter.

I Ingrid Bergmans fall handlar det om tillstånd för att sammanföra makar. Tillstånd kan även ges för att sammanföra minderåriga barn med föräldrar eller om misstag begåtts vid gravsättningen. Lagen medger även förflyttning om en flykting avlider i exil och familjen sedan återvänder till hemlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista