Bush trycker på för förändring på Kuba

USA håller på att bygga upp ett stort flyktingläger på Guantanamobasen på Kuba för att kunna ta hand om tiotusentals eventuella flyktingar från närområdet. Samtidigt uppmanar USA:s president George Bush världen att trycka på för förändringar på Kuba.

– Länge leve ett fritt Kuba, avslutade George Bush på spanska sitt första tal om den politiska situationen på Kuba på fyra år.

I talet uppmanade han resten av världen att sluta upp kring den kubanska oppositionen och sa också att USA inte kommer att häva sina mycket omfattande ekonomiska sanktioner mot Kuba även om den sjuklige diktatorn Fidel Castro skulle dö och enpartisystemet fortsätta under brodern Raul Castros ledning.

Välja sida
Presidenten uppmanade också den kubanska militären att välja sida när, som han uttryckte det, det kubanska folket så småningom kräver sin frihet.

– Kommer ni då att då att försvara en skamlig och döende regim och vända er mot ert eget folk, ni väljer själva, sa president Bush.

Formuleringen tolkades av kritiker som en direkt uppmaning till den kubanska oppositionen att resa sig mot Castro-regimen, vilket skulle kunna utlösa väldiga våldsamheter på ön menade de.

En del kritiker tyckte också att de hårda ordvalen mot Kubas regim kom i fel läge, precis när kubanerna på grund av det faktum att Fidel Castro försvunnit från den officiella scenen, nu börjat diskutera reformer.

Bygger flyktingläger
Samtidigt berättar nyhetsbyrån Reuters att USA just nu håller på att bygga upp ett flyktingläger på den amerikanska militärbasen Guantanamo på Kuba som ska kunna ta emot upp till 45 000 flyktingar om till exempel en politisk situation tvingar människor på flykt i den karibiska övärlden, där ju bland annat Kuba ligger.

Planerna tyder på att USA räknar med att politisk oro skulle kunna vara på väg på Kuba, en oro som skulle kunna leda till stora flyktingströmmar, liknande dem som uppstod i mitten av 90-talet.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se