Norska kylan kräver dödsoffer

Norge är också drabbat av den bistra kylan med stigande elpriser som följd. Trycket är hårt på regeringen att göra något åt situationen, särskilt efter att äldre personer i Oslo frusit ihjäl i sina egna hem. Troligtvis för att de inte har råd att hålla elementen varma.
De stigande elpriserna är det stora samtalsämnet i Norge nu. Även om priserna är lägre i dag än vid den stora avregleringen av elmarknaden så är många rasande. I Osloområdet har temperaturen varit nere på 25 minusgrader den senaste tiden och fem äldre personer har fått läggas in på sjukhus på grund av kylan. De har haft kroppstemperaturer på under trettio grader. Två av dem har dött. Personerna har blivit nerkylda i sina egna hem. Troligtvis har de försökt spara genom att hålla en låg temperatur. Många bostäder i Norge har dessutom en lägre standard än vad vi är vana vid i Sverige. Dödsfallen väcker starka reaktioner. Präster, olika folkhälsoorganisationer och majoriteten av stortingsledamöterna kräver snabba åtgärder av regeringen. Frågan debatteras i radio och tv. Nu kommer regeringen med en lösning: förslaget innebär att bostadsbidragen ska höjas för de äldre så att de ska klara de ökade utgifterna för el och inte riskera att frysa ihjäl i sina egna hem.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista