Regissörer stämmer TV4 för reklamavbrott

Filmarna Claes Eriksson och Vilgot Sjöman kommer att stämma TV4 för brott mot upphovsrättslagen. TV4 bröt nämligen deras filmer för reklam flera gånger när de visades i somras.
Claes Eriksson säger att hans filmer inte är gjorda för reklamavbrott. – Det är klart att man kan stå ut med det, men jag vill ju att att filmen ska vara så bra som möjligt, även när den går i TV4. Och det blir den inte. Den blir sämre av reklamavbrotten. Uppvaktade kulturministern Tre avbrott i en långfilm är tre för många, resonerar Claes Eriksson och Vilgot Sjöman, som fått kulturarbetarnas paraplyorganisation KLYS med sig. Representanter för 17 kulturarbetarorganisationer, som författarförbundet, dramatikerförbundet och teaterförbundet, gick på tisdagen till kulturminister Marita Ulvskog för att informera henne om den kommande stämningen. Köpte under gammal lag När TV4 köpte rätten att visa Vilgot Sjömans film om Alfred Nobel och Claes Erikssons och Galenskaparnas Hajen som visste för mycket, så hade lagen inte fått det tillägg, som sen i våras ger TV4 rätt att bryta även konstnärliga program för reklam. Förutom den kommande rättsliga processen, så ville delegationen hos kulturministern att radio- och tvlagen lagen ses över, så att det alltid ska vara förbjudet att bryta filmverk tör tv-reklam. Låtsasprogram Marita Ulvskog gav inga löften om ännu en lagändring. Det var nödvändigt att göra om den gamla lagen, eftersom TV4 gjorde låtsasprogram – enbart för att kunna visa reklam i anslutning. Det har faktiskt blivit bättre nu, tycker kulturministern, som avslöjar att hon själv aldrig ser filmer med reklamavbrott, utan spelar in dem på video så hon kan snabbspola förbi avbrotten. Och om TV4 överutnyttjar den nya skrivningen i lagen vill inte Marita Ulvskog uttala sig om för närvarande, men hon säger att hon kommer att följa kommande rättsprocesser med stort intresse.
Clara Tesch
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista