Skattesänkningar ska sätta fart på USA

USAs president George Bush presenterade på tisdagskvällen ett omfattande ekonomiskt program som han hoppas ska kunna sätta fart på den amerikanska ekonomin och inte minst öka sysselsättningen, framför allt med hjälp av diverse skattelättnader – och de bör genomföras snabbt, säger Bush.
– Nu är den rätta tidpunkten att sänka skatterna, när lättnaderna kan göra mest nytta för de amerikanska företagen, sade president Bush när han presenterade det ekonomiska paketet, som kommer att kosta motsvarande nästan 6 000 miljarder kronor under tio år, och som han hoppas ska få den amerikanska allmänheten att konsumera mer, företagen att investera och på så sätt skapa fler arbetstillfällen. Bland förslagen märks bland annat sänkt skatt redan i år för drygt 90 miljoner medelinkomsttagare, att skatten slopas på aktieutdelningar, och förlängt arbetslöshetsstöd för de nästan 800 000 amerikaner som förlorade sin ersättning i slutet av december, Kritik har redan kommit från demokraterna, som anser skattelättnaderna främst gynnar de rika: – Det både ser ut som och är en skattesänkning för de rika, säger den demokratiske senatorn och presidentkandidaten John Edwards, och signalerar att det kommer bli en hård strid i kongressen om president Bush förslag.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista