6000 miljarder från Bush

President George Bush la på tisdagskvällen fram de förslag som han hoppas ska öka tillväxten och få fart på sysselsätningen i USA - och det är ett omfattande paket som kommer att kosta nästan 6000 miljarder kronor under en tioårsperiod - men det hörs redan kritik och uttrycks tveksamhet. Presidenten hoppas dock på ett snabbt godkännande av sina förslag.
- Jag lägger fram en vågad plan, för behovet av åtgärder är akut, och jag uppmanar kongressen att godkänna förslagen snabbt, sa presidenten när han i Chicago tisdag kväll presenterade det omfattande ekonomiska paketet. Det innehåller framför allt en rad skattesänkningar - både för privatpersoner och företag - och också det kontroversiella förslaget om att slopa skatten på aktieutldeningar, men just det menar president Bush kommer att hjälpa miljontals pensionärer som har stora pengar sparade i just aktier. Men det här är ett av de förslag som de politiska motståndarna vänder sig emot, och som det kommer att bli hård debatt om i kongressen - kritiken från demokraterna handlar till stor del om att skattelättnaderna främst gynnar de redan rika. De kritiserar också att förslagen, om de genomförs, ytterligare kommer att bygga på det redan stora underskottet i statsfinanserna. - Det här är en budgetbomb och presidenten säger ingenting om hur vi ska kunna balansera landets finanser ige, säger den demokratiske senatorn och presidentkandidaten John Edwards. I sitt tal talade Bush bara indirekt om problemet med budgetunderskott, och det gällde även frågan om vad ett eventuellt krig mot Irak kan komma att kosta de amerikanska statsfinanserna. Ekonomerna tycks som vanligt vara lite delade i sina recensioner av Bushs förslag, några talar om att de långsiktigt kan ge ekonomin den injektion den behöver, andra säger att det finns för många osäkerhetsmoment - och pekar bland annat just på att oron för krig och framtida terrordåd kanske gör att företag och allmänheten trots allt håller igen på konsumtion och investeringar, även om skattesänkningarna ger mer pengar i plånboken. Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista