Anställda på bemanningsföretag går ofta vidare

Kvinnor, invandrare och unga i en storstäder är överrepresenterade på landets bemanningsföretag. Det visar en ny studie från Institutet för social forskning som på sikt vill få svar på om jobb i bemanningsföretag leder vidare till en vanlig fast anställning.
Även om det kanske inte är förvånande så är det viktig kunskap, säger Pernilla Andersson, doktorand i nationalekonomi som gjort studien: – Vi kan tro att många ser det som en väg in på den vanliga arbetsmarknaden, en chans att få en reguljär anställning. Om man jobbar en tid i ett bemanningsföretag och kommer ut och lär känna nya arbetsplatser och skaffar nya kontakter kanske det är lättare att få ett fast jobb. Kvinnor och invandrare överrepresenterade Kvinnor, unga 16–30 år, första och andra generationens invandrare samt ogifta är överrepresenterade i bemannings- eller personaluthyrningsföretag jämfört med arbetsmarknaden som helhet. Överrepresenterade är också personer med gymnasieutbildning längre än två år jämfört med de som har både kortare eller längre utbildning, och 66 procent arbetade på företag i storstadsregionerna. Det slås fast i den första heltäckande studien av bemanningsbranschen genomförd vid Institutet för social forskning och publicerad i senaste numret av Arbetsmarknad och Arbetsliv. Drygt 18 000 personer – det vill säga samtliga anställda vid bemanningsföretagen i Sverige i november 1999 – ingår i studien. Barbro vill inte ha ett fast jobb Barbro Freiman är just nu uthyrd till ett fastighetsbolag med kontor i centrala Stockholm. Hon är typisk för de anställda i bemanningsföretagen i Sverige eftersom hon är kvinna – men kanske inte i sin önskan att slippa ett fast jobb. – Ännu så länge efter dryga tre år har jag inte upplevt några nackdelar. För mig har det bara tillfört positivt. Men jag kan tänka mig att det finns människor som ser nackdelar med det. Barbro Freiman har fått erbjudanden om anställning, men hon har varje gång tackat nej. – Det här är mitt nya sätt att leva, säger hon. Nästan inga jättar Bemannings- eller personaluythyrningsföretagen i Sverige är få och de flesta små. De stora, som Manpower och Proffice, räknas på ena handens fingrar. Vad man hittills vet är att nästan hälften av dem hade ett annat vanligt arbete ett år senare. Pernilla Andersson igen: – Då kan vi inte se vilken form av anställning de har, men vi kan se att de lämnat bemanningsbranschen och har jobb i en annan bransch.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".