EU stoppar organ-besked på körkortet

EU-regler sätter hinder i vägen för ett besked på körkortet om bäraren är villig att donera organ, men det finns andra sätt att öka människor medvetenhet om behovet av organ till vården.
Socialminister Lars Engqvists förslag om att göra det lättare att donera organ välkomnas i dag av transplanationskirurgerna, men att till exempel införa en uppgift om donationsvilja på körkortet stoppas av nuvarande EU-regler. Om människor får frågan vid andra myndighetskontakter, kan det öka medvetenheten och få fler att bestämma sig, säger Annika Tibell vid transplantationskirurgirska enheten i Huddinge: – Vi vet ju från attitydundersökningar att majoriteten av svenskarna, varierande mellan två tredjedelar upp till nästan 90 procent, är positiva till att donera. Ändå har så många inte meddelat sitt beslut till anhöriga eller till donationsregistret. Annika Tibell tror att det beror på att frågan är så intimt sammankopplad med döden, och att många därför skjuter den ifrån sig. Socialministerns förslag ska nu utredas vid socialdepartementet. Ett liknande förslag om att människor skulle kunna ange sin donationsvilja på körkortet har tidigare framförts. Det skulle underlätta för både sjukvårdspersonal och anhöriga, till exempel vid trafikolyckor, men nuvarande EU-regler om hur körkorten får se ut stoppar förslaget, säger Bo Alm vid Landstingsförbundet till Ekot. Tidigast 2006 kan det införas, förutsatt att tillräckligt många medlemsländer trycker på.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".