Inga bevis för manipulerat elpris

Kredittilsynet i Norge och svenska Finansinspektionen lägger ned utredningen om misstänkt manipulation av elpriserna på elbörsen Nordpool. Några bevis för att det stigande elpriset beror på olaglig elhandel har myndigheterna inte hittat.
– Vi har genomfört en omfattande undersökning men underlaget tyder inte på att några operatörer gjort något olagligt, säger Eirek Buness avdelningsdirektör på Kredittilsynet. Det var i höstas som de finansiella tillsynsmyndigheterna i Sverige och Norge fattade misstankar om att elpriset på nordiska elbörsen Nordpool har varit manipulerat, alltså att kraftproducenter under en period i april medvetet undanhöll el från börsen för att på så sätt höja priset och tjäna mer pengar. Några bevis för det har Kredittilsynet och Finansinspektionen inte hittat och utredningen läggs nu ner, trots att Eirek Buness bara har fått information från de som handlat el i Norge, Sverige och Danmark, men inte från de som handlat i Finland, säger han – Säkra är vi inte. Vi har dragit slutsatser av ett inte helt fullständigt underlag, men vi har använt det material som varit mäjligt att få tag i. Dessutom är Eirek Buness kritisk mot hur vissa elpriser sätts, på vissa typer av kontrakt på el är handeln så liten att det inte blir något bra marknadspris, säger han.
Tommy Borglund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista