Donald Tusk bildar ny polsk regering

Bildandet av en ny polsk koalitionsregering pågår för fullt, samtidigt som gratulationstelegrammen strömmar in från hela världen.

Vår korrespondent rapporterar från Polen, som enligt den tillträdande regeringchefen ska bli ett ”normalt” land igen.

Troligtvis är det den tillträdande regeringschefen Donald Tusks kortaste men mest träffande beskrivning av Polen efter parlamentsvalet.

– Polsk politik ska i framtiden se annorlunda ut, det vill säga bli normal.

Det är en uppfattning som många polacker och de allra flesta utländska politiker och kommentatorer delar, bröderna Kaczynskis konfrontativa och konfliktskapande ledarstil passar sig helt enkelt inte.

Men den fortsätter, nu med Jaroslaw som oppositionsledare och med Lech Kaczynski som fortsatt president.

Lyckönskningar från hela världen
Den i nästa vecka tillträdande liberale premiärministern Donald Tusk har fått lyckönskningstelegram från snart sagt alla världens stats- och regeringschefer.

Välgångstelegram har också inströmmat från Polens tidigare presidenter Lech Walesa och Aleksander Kwasniewski. Polens sittande president Lech Kaczynski har dock inte gratulerat Donald Tusk.

Via tvillingbrodern låter presidenten hälsa att först måste Tusk be om ursäkt eftersom han så ofta varit oförskämd mot presidenten.

Reser till Bryssel
Vilket land tänker Donald Tusk resa först till som premiärminister? Svaret kom snabbt: Bryssel, Washington och Moskva, sedan med tillägget; fast Bryssel är ju egentligen inte utomlands, det är ju EU, en union som vi tillhör.

Regeringsförhandlingarna mellan liberala Medborgarplattformen och bondepartiet PSL beräknas vara klara om tidigast en vecka.

Ett stort problem i koalitionsförhandlingarna är Medborgarplattformens löfte om platt skatt.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se