Strejkrisk i Tyskland

I Tyskland riskerar en stortstrejk att bryta ut bland offentliganställda om inte parterna på onsdagen kan enas om det medlingsförslag som presenterats.
På tisdagen bestämde sig Berlins senat för att, med verkan från i dag, lämna de offentliganställdas arbetsgivarorganisation, allt för att inte bli bundna av ett löneavtal som den snart konkursfärdiga staden inte klarar av. Inget förvånar Fackföreningen Verdi som organiserar offentliganställda och privatanställda inom servicesektorn svarade med att ”Inget förvånar när det gäller Berlins politiker, vi skall undersöka om deras utträde är juridiskt möjligt”. Staden Berlins lätt desperata tilltag är ett gott exempel på lägets allvar, borgmästare från olika städer står i tv och säger det finns inga pengar det är bara nya skuldsättningar som gäller om vi skall höja lönerna. Uppseglandet konflikt Arbetsgivarnas första bud var ett nollbud. Facket som hävdar att de hållit baka tillräckligt länge har begärt tre procent. Medlarna föreslår en ökning på 2,4 procent för 18 månader. Den uppseglande konflikten som kan leda till den största strejken i Tyskland på decennier kommer mycket olämpligt för den regerande socialdemokratiska regeringen, den 2 februari är det två viktiga delstatsval som socialdemokraterna inte har råd att förlora. Inrikesminister Otto Schily sitter med i förhandlingarna vilket gör utgången till än mer kopplad till regeringen. Oppositionen kritiserar Även om oppositionen, liberaler och kristdemokrater, stöder arbetsgivarnas kamp för lägre lönepåslag så kritiserar de samtidigt regeringen för att tala med kluven tunga och de spår att regeringen kommer att ge alltför höga lönebud för att vinna väljare till de kommande valen . Sent på tisdagen ryktades det att arbetsgivarna tänker erbjuda 3 procent lönehöjning men då på två år och med ett tillägg på en halvtimmes ökad arbetstid i veckan.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".